感谢来自 ASPECT Studios 对ALA-Designdaily的分享。Appreciation towards ASPECT Studios for providing the following description:

ASPECT Studios: The Bondi to Bronte coast walk is a part of the nationally significant 9km coastal walk from Sydney’s South Head to Maroubra. The project resolves complex geotechnical, structural and heritage conditions to retain the significant cliff top heath community and the remarkable hanging swamps along the exposed sandstone platforms. A set of lookouts strung together by a light thread of walkway along the cliff tops of Sydney’s east captures the sublime of the headlands, the sandstone outcrops and the vastness at the continent’s edge. Sensitivity to site is embodied in the simple materials and understated lightness of the walkway’s design as it shifts and slides along the movement path to reveal the story of the cliff top landscape. Each of the five lookout points takes on its own distinctive form as the walkway cranks and fractures in response to the crystalline geology of the site and angular structure of Hawkesbury sandstone. Over remnant vegetation, the walkway’s timber switches to a gridded fiberglass mesh to allow light and water to penetrate. Materials are selected for design quality, durability and sustainability. A limited use of balustrades balances risk with experience.

Site conditions were complex, and rigorous geotechnical planning was required to work with the rock outcrops and dyke intrusions of the site. In many areas piling was required to breech unstable fill slopes, and environmental sensitivities meant construction access was limited to a four metre corridor. The project originally arose from the need to preserve the historic Waverley Cemetrey, one of Sydney’s most culturally sensitive and spectacular cemeteries, from ongoing damage by the walk’s annual 700,000 visitors.

Bondi 到Bronte海岸走廊扩展项目位于澳大利亚悉尼,由澳大利亚的景观设计公司ASPECT 工作室设计完成。该项目主要是将步行走廊提高从而穿越Calga 储备地和Waverley公墓,从而最大限度减少游人行走对公墓文物古迹的损害。
项目相关的特殊因素:
公众资产:
515米长对公众开放的休憩人行道,通过折叠拉伸的形式连接了相邻的Waverley公墓——悉尼重要的文化遗产。
建设过程:
场地的条件非常复杂,因而需要注重设计原则、开发建设的概念和方法。整个项目的结构涵盖了各种各样的地形和地质条件,需要在填满城市垃圾的区域建设桩基础。基地的现状限制了机械的使用,有的地方只有几米宽,因而在施工时严格约束整个施工过程,以保护现有的景观。
建设材料:
项目的材料是都是经过仔细考虑的、并且在设计研发过程中经过反复测试的。各种装饰材料(包括镀锌钢丝网)都被放置在现场一段时间,并且测量被腐蚀状况。除此之外还有不锈钢、玻璃纤维网和其他可持续的材料被应用于整个项目。
综合描述:
悉尼海滨的海角嶙峋、砂石裸露,这里的环境高度敏感,当地委员会提出了基本建设要求:不但要保持环境的生态平衡,也要保持外部游客访问公墓的畅通。而ASPECT工作室为了满足这些要求,建设了高架木栈道,保持了公墓的通达性,也减少了人流对该文化遗产的损害。

Landscape Architects Firm: ASPECT Studios
Project Location: Calga Reserve & Waverley Cemetery, Sydney, NSW, Australia
Client/Owner: Waverley Council
Size: 515 m2
Completion Date: 2010
Awards: 2010 Australian Timber Design Awards – Outdoor Timber/Central Region Highly Commended
2010 Institute of Public Works Engineering Excellence Award

DESIGN / PROJECT TEAM
Landscape Architects Firm: ASPECT Studios
Design Team: ASPECT Studios (lead consultant)
Consultants: Ducros Design, Jeffery and Katauskas, Biodesign, Wilde & Woollard, Access Australia
Main Contractor: Civil Constructions
Photography: Florian Groehn

 

 

1,445 total views, 2 views today